Stempedagogie
Zolang mensen kunnen spreken en zingen, zullen een aantal onder ons dat beter willen doen dan anderen. De kunst en de leer van de welsprekendheid kent een rijk verleden. De principes hiervan vinden we in de stempedagogiek die reeds zijn oorsprong kent in de Griekse oudheid. Stempedagogen baseren zich op het principe dat de stem kan verbeteren en verfijnen als je de basismechanismen van de stemgeving goed beheerst en optimaal laat samenwerken. De basismechanismen zijn: ademhaling, articulatie, resonantie en stemgebruik. Deze mechanismen hangen samen en beïnvloeden elkaar sterk.
De stempedagogie – de opvoeding van de stem - heeft tot doel de stem te optimaliseren, de stem mooier en beter te doen klinken. De stemcoach helpt je hierbij. Nog steeds gebruiken we de inzichten van de oude leermeesters. Uiteraard afgestemd op onze huidige wetenschappelijke kennis.
Een voorbeeld: De oude Grieken gebruikten een masker bij het acteren, om op deze manier verschillende rollen te kunnen spelen. In de mondopening van het masker zat een trechtertje waarin de acteurs moesten spreken. Het hielp hen hun stem goed te richten. Nog steeds gebruiken we dit principe en leren we je in je ‘masker’ te spreken. Deze beeldspraak helpt je om je stem beter te plaatsen.
Klink klaar, het boek
Klink klaar is de eerste praktische uitspraak- en intonatiegids voor het Nederlands, oefeningen incluis.
Meer weten
Voor wie welbegrepen door het leven wil gaan.